El cop de calor es produeix quan els mecanismes interns del gos o gat no son capaços de controlar la temperatura corporal i aquest puja per sobre de 41ºC, a partir d’aquí es produeix un a hipooxigenació que pot portar al col·lapse dels òrgans interns i fins i tot a la mort.
FACTORS DE RISC
– races braquicefàliques (bulldogs, bòxer, gat persa)
– animals de pèl llarg tenen certa predisposició, però es pot produir en animals de totes les races.
– Sobrepès i obesitat
– Patologies cardíaques, pulmonars o hepàtiques preexistents
– elevada humitat relativa
– exercici físic amb temperatures elevades
– deixar la mascota dins del cotxe
La temperatura de l’interior d’un cotxe aparcat al sol s’assembla a la d’un forn !!
SIMPTOMES I CONSEQÜENCIES
Els símptomes comencen amb panteig, mucoses (genives i llengua) vermelles, salivació espessa.
Alguns animals poden vomitar.
La temperatura rectal arriba a 41-43 ºC.
L’animal comença a perdre la consciència i pot presentar diarrea amb sang.
Si l’estat de shock continua avançant veurem mucoses grises, convulsions, coma i mort.
El cop de calor es una patologia d’urgència que pot arribar a ser mortal.
Com a conseqüències del cop de calor sovint hi ha arítmies cardíaques, dany renal, dany hepàtic, alteracions gastrointestinals, danys neurològics,…, que poden ser reversibles o irreversibles.
Aquests poden aparèixer en el moment o dies més tard, per això és molt important realitzar una analítica el més aviat possible, així que comprovarem l’estat actual.
QUE PODEM FER?
Tot i que sembla lògic pensar que si els mullem amb aigua gelada els farem baixar la temperatura corporal això és completament FALS si ho fem provocarem un tancament dels capil·lars de la superfície de la pell que son els que estan alliberant calor cap a l’exterior. Per això és molt important que el refredament sigui progressiu.
– hem de portar la nostra mascota al veterinari d’urgència el més aviat possible,
– mentrestant cal situar la mascota en un lloc ventilat,
– mullar-li principalment potes, engonals i axil·les
– monitoritzar la seva temperatura rectal.
– quan sigui de 39ºC hem de deixar de refredar-lo, ja que els mecanismes de regulació no funcionen i és fàcil que es produeixi hipotèrmia.
PREVENCIÓ
Eviteu el sobrepès, no realitzeu exercici físic intens amb temperatura i humitat elevades, no deixeu MAI el vostre gos tancat al cotxe (ni a hivern!) i oferiu-li aigua fresca sovint sense que begui gran quantitat de cop!
AMB EL COP DE CALOR LA PREVENCIÓ ES LA CLAU DE L’ÈXIT !!